• 31mar
          • Výnimočný bilingvalista druhý na Slovensku
            • Výnimočný bilingvalista druhý na Slovensku

              Jakub Šľachtovský zakončil svoje účinkovanie v tohtoročných jazykových olympiádach fantastickým výsledkom. V celoslovenskom kole Olympiády v angličtine obsadil druhé miesto v kategórii študentov bilingválnych škôl bez vekového rozlíšenia. Jakub v Bratislave úspešne predviedol svoje vedomosti v gramatickom teste i komunikačné schopnosti a pri slávnostnom vyhodnotení v Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca si prevzal striebornú medailu. V konkurencii ôsmich víťazov krajských kôl ušlo študentovi tretieho ročníka víťazstvo len o sedem desatín bodu. „Bol to zážitok. Súťažiť s najlepšími z najlepších bolo napínavé a aj trochu zaväzujúce, takže som takýto úspech nečakal. So striebornou medailou som ako tretiak absolútne spokojný,“ zhodnotil svoje účinkovanie v súťaži nadaný študent.

        • 31mar
          • Jarná škola programovania
            • Jarná škola programovania

              Tretí marcový týždeň strávila trojica našich študentov v IT tábore s názvom Jarná škola programovania. Vďaka projektu IT Akadémia, na ktorom naše gymnázium dlhodobo participuje, dostali Gabriel Sás, Michal Jankura a Patrik Varchola možnosť zdokonaliť si svoje počítačové a programovacie schopnosti na Katedre technickej kybernetiky Fakulty riadenia a informatiky Žilinskej univerzity. Pre stovku stredoškolákov tu boli pripravené tri moduly Umelá inteligencia, Solárne autíčko a Internet vecí, v rámci ktorých absolvovali viacero praktických úloh, workshopov i zaujímavých súťaží. Okrem poznatkov si ítečkári odniesli aj certifikáty a pozitívne skúsenosti.

              Patrik Varchola:

              „Kurz ma vtiahol do sveta počítačového inžinierstva a ukázal mi, čo všetko sa dá vytvoriť pomocou malého modulu a pár riadkov kódu. Navyše, našimi lektormi boli vrátane učiteľov univerzity aj jej študenti, ktorí s nami pozdieľali ich doterajšie skúsenosti a boli neustále ochotní pomôcť aj poradiť.

              Gabriel Sás:
              „Pred samotným táborom som mal obavy, či budem schopný pochopiť prednášky, držať tempo s profesormi, a vlastne, či mi tento tábor niečo prinesie. Za najlepší výsledok som vtedy považoval to, že by ma tento tábor prebral zo sna a ukázal mi moje rozsiahle nedostatky v oblasti programovania. O niekoľko hodín neskôr, už v priestoroch univerzity, všetky tieto ilúzie zmizli. Prednášky sa niesli v príjemnom duchu. Vyučujúci boli vždy otvorení nápadom, otázkam, prosbám. Vysvetľovanie nových poznatkov začínalo teoretickým minimom, po ktorom nasledovala rozsiahla škála ukážok, príkladov a využití z reálneho sveta. Celé to bolo zakončené aplikáciou získaných informácií v praxi, vo forme vytvárania vlastných kódov, testovania a dolaďovania. Účastníci nášho kurzu mali za úlohu nadizajnovať čo najlepšiu sieť pre učenie bota na náhodnej hre, o ktorej sme vedeli len množstvo akcií, ktoré daný bot dokáže vykonávať. Celkovo bol pre mňa tábor veľkým prínosom, a to nielen po programátorskej stránke, ale aj z celkového zážitku z vysokoškolského prostredia. Napriek tomu, že mi tábor skutočne ukázal, že nedostatky mám, bolo to vo forme, ktorá mi dodala chuť, odhodlanie a radosť z ďalšieho učenia sa a získavania informácií.“

        • 31mar
          • Prijímacie skúšky
            • Prijímacie skúšky

              V piatok 29. marca prebehli prijímacie skúšky na bilingválne štúdium. Uchádzači o štúdium u nás postupne absolvovali testy z anglického jazyka, matematiky, slovenského jazyka a literatúry.

              Výsledky prijímacieho konania na bilingválne štúdium

              Zápis prijatých uchádzačov sa uskutoční  2. apríla 2019 v čase od 8.00 do 16.00 hod. na sekretariáte školy. Je nutné prísť so zákonným zástupcom a doniesť zápisný lístok. Rozhodnutie o prijatí si prevezmete pri zápise.

              Tešíme sa na nových študentov! :)

        • 27mar
          • Ďalšie úspechy v recitačných súťažiach
            • Ďalšie úspechy v recitačných súťažiach

              Okresné kolo Hviezdoslavovho Kubína bolo úspešné pre Stanislavu Orlovskú, ktorá po roku opäť dominovala v kategórii poézia. Stanka si pod vedením pani profesorky Lucie Čandíkovej Paraličovej pripravila text s názvom Imunita od slovenskej autorky Márie Ferenčuhovej. Tretie miesto v rovnakej kategórii obsadila Laura Vyhnalová.

              Stanku v apríli čakajú dve krajské kolá. Okrem Hviezdoslavovho Kubína si postup zabezpečila aj v súťaži umeleckého prednesu cudzojazyčného textu s názvom Jazykový kvet. Bilingvalistka porotu oslovila textom I Died for Beauty od Emily Dickinson.

        • 27mar
        • 26mar
          • Jakub Pluta bodoval v umeleckom prednese
            • Jakub Pluta bodoval v umeleckom prednese

              Jakub Pluta získal 2. miesto v celoslovenskom kole recitačnej súťaže ...a Slovo bolo u Boha..., ktoré sa konalo uplynulý víkend v bratislavskej Spojenej škole Svätej rodiny. Svojím prednesom prozaického textu od Vandy Rosenbergovej s názvom Vykrádači svetov oslovil odbornú porotu pod vedením herca, režiséra a pedagóga Igora Hrabinského a v konkurencii recitátorov z celého Slovenska dosiahol fantastický úspech. Vyhlasovateľom ekumenicky ponímanej súťaže, v ktorej recitátori prednášajú texty s humanistickými myšlienkami, je Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky. Organizačne ju zabezpečuje Združenie katolíckych škôl Slovenska.

        • 26mar
          • Matematický Náboj 2019 priniesol pekné umiestnenie
            • Matematický Náboj 2019 priniesol pekné umiestnenie

              Juniorský tím našich gymnazistov, ktorý tvorili Monika Sásová, Michal Vančo, Jakub Fedák, Jakub Šľachtovský a Miroslav Kafka, dosiahol v medzinárodnej matematickej súťaži Náboj 2019 veľmi pekné umiestnenie. Súťaž prebiehala paralelne vo viacerých európskych mestách: Białystok, Bratislava, Budapest, Cambridge, Constanta, Edinburgh, Košice, Kraków, Linz, Opava, Passau, Praha, Veszprém, Warszawa, Wrocław, Zürich. Naši študenti súťažili v Košiciach, kde obsadili šieste miesto. V rámci celého Slovenska skončili na sedemnástom mieste zo 120 družstiev. V medzinárodnej konkurencii študentov z Nemecka, Českej republiky, Rakúska, Poľska, Maďarska, Rumunska či Veľkej Británie obsadili 119. miesto spomedzi 500 súťažiacich kolektívov.

              Náboj je súťaž pre päťčlenné tímy stredoškolákov, ktorá trvá 120 minút. Jednotlivé družstvá sa snažia vyriešiť čo najviac úloh, pričom nejde o bezhlavú aplikáciu už nadobudnutých vedomostí. Úlohy si vyžadujú istú dávku invencie a dôvtipu. Okrem dostatočného súťaživého ducha je nevyhnutná aj súdržná kolektívna spolupráca.

        • 26mar
          • Basketbalisti zlatí, družstvo dievčat strieborné
            • Basketbalisti zlatí, družstvo dievčat strieborné

              Družstvo chlapcov pod vedením pána profesora Gnebusa opäť dominovalo v okresnom kole v basketbale žiakov stredných škôl. Po víťazstvách vo všetkých štyroch dueloch naši študenti obhájili prvenstvo už v desiatom roku po sebe.

              Dievčatá nadviazali na svoj minuloročný úspech a obsadili miesto ocenené strieborným pohárom. Dievčatá odohrali v priestoroch Strednej odbornej školy technickej dva zápasy, v ktorých si pripísali jednu výhru a jednu prehru.

              CGSM reprezentovali:
              Družstvo chlapcov: Peter Hnát, Samuel Šimko, Matúš Koneval, Matej Hudák, Jakub Fedák, Miroslav Kafka, Jozue Živčák, Michal Barnovský a Marián Faber.
              Družstvo dievčat: Gabriela Moščovičová, Erika Krajňak, Kimberley Krafčíková, Sarah Krafčíková Anna Smreková, Lucia Plavnická, Mária Kovalčíková, Simona Zálešová, Andrea Rurová a Sarah Sofia Galíková.

        • 24mar
          • Ponožková výzva
            • Ponožková výzva

              21. marca sme si pripomenuli Svetový deň Downovho syndrómu. V tento deň sa na znak oslavy ľudskej jedinečnosti nosia dve rozdielne ponožky ako prejav solidarity a podpory ľuďom s Downovým syndrómom a ich rodinám. Zároveň sme si tak mohli uvedomiť, že práve ľudská individualita robí tento svet krásnym, pestrejším, zaujímavejším, inšpirujúcim.

        • 24mar
          • Druhé kolo simulovaných volieb
            • Druhé kolo simulovaných volieb

              Občianske združenie Pre stredoškolákov pripravilo celoslovenský projekt Simulované študentské voľby, ktorého cieľom je motivovať mladých ľudí, aby sa začali zaujímať o verejný život. Študenti, ktorí dovŕšili 15 rokov, tak získali fiktívne volebné právo, ktoré využili v druhom kole simulovaných prezidentských volieb. Tie pripravili zástupcovia školskej študentskej rady, ktorí zároveň vytvorili aj volebnú komisiu.

              Študentské voľby predovšetkým dávajú mladým priestor vyjadriť svoj názor. Podporujú dialóg o politickom dianí na Slovensku a uvádzajú poučky o demokracii z učebníc občianskej náuky do praxe. Nikdy nie je príliš skoro začať sa zaujímať o verejné dianie a práve Študentské voľby môžu byť pre študentov prvým krokom k občianskej zodpovednosti. Prispievajú tiež k prebúdzaniu záujmu mládeže o jej budúcnosť a budúcnosť Slovenska. Študentské voľby sú apolitický projekt – prostredníctvom zážitkového vzdelávania vychovávajú k aktívnemu občianstvu. Výsledky budú zverejnené vždy v dňoch po skončení aktuálneho kola na stránke projektu.

        • 21mar
          • Ocenenia pre úspešných reprezentantov mesta
            • Ocenenia pre úspešných reprezentantov mesta

              Mesto Stará Ľubovňa udelilo ocenenia svojim najúspešnejším reprezentantom v oblasti kultúry a vzdelávania za rok 2018. Komisia pri Mestskom zastupiteľstve v Starej Ľubovni k nim zaradila aj Jakuba Šľachtovského za vynikajúce úspechy v jazykových olympiádach v celoslovenskom meradle. Mimoriadne ocenenia či ďakovné listy dostali za činnosť v záujmových mimoškolských oblastiach aj viacerí naši žiaci či absolventi. Hosťom večera bol spevák Peter Cmorík, ktorý ocenenia odovzdával. Viac na oficiálnych stránkach mesta.

              Foto: www.staralubovna.sk

        • 21mar
          • Úspešný riešiteľ celoslovenského kola Chemickej olympiády
            • Úspešný riešiteľ celoslovenského kola Chemickej olympiády

              V dňoch 3. – 6. marca sa v Banskej Štiavnici uskutočnilo celoštátne kolo 55. ročníka Chemickej olympiády. A svoje zastúpenie v ňom malo aj naše gymnázium. V najvyššej kategórii nás reprezentoval štvrták z bilingválnej triedy Adam Sikorják.

              Súťažiaci odpovedali na teoretické úlohy z oblasti anorganickej, analytickej, fyzikálnej, organickej chémie či biochémie. Praktická časť olympiády bola zameraná na analytickú chémiu a organickú syntézu. Adam sa v silnej konkurencii študentov gymnázií a odborných chemických škôl stal úspešným riešiteľom, keď si veľmi dobre počínal najmä v praktickej časti.

              K dosiahnutému úspechu mu srdečne blahoželáme! 

        • 21mar
        • 07mar
          • Diskusia s úspešnými ľuďmi
            • Diskusia s úspešnými ľuďmi

              Gymnazisti si dnes vypočuli prednášku dvoch zaujímavých a úspešných ľudí. Prihovorili sa im riaditeľka Európskej kancelárie Medzinárodného republikánskeho inštitútu v Bruseli Miriam Lexmann a Marián Čaučík, riaditeľ Dobrej noviny a jeden zo zakladajúcich členov eRka – Hnutia kresťanských spoločenstiev detí. Miriam Lexmann, ktorá počas minulého týždňa prednášala deviatim východoeurópskym prezidentom na stretnutí tzv. Bukureštskej deviatky, sa vo svojom vystúpení zamerala na aspekty dezinformácií, najmä na prijímanie a spracovanie informácií zo sociálnych sietí. Radkyňa prestížneho akademického projektu dvoch britských univerzít Cambridge a University of Kent spoločne s Mariánom Čaučíkom následne s gymnazistami diskutovali o potrebe občianskej angažovanosti, právomociach a postavení prezidenta, o vplyve médií, sociálnych bublinách či vierohodnosti prieskumov v kampaniach.

        • 03mar
          • Naši študenti vystúpia v NRSR
            • Naši študenti vystúpia v NRSR

              Tím zložený z piatich študentov Cirkevného gymnázia sv. Mikuláša uspel v semifinálovom kole súťaže Simulované rokovanie národného parlamentu a postúpil do finále, ktoré sa bude konať v Národnej rade Slovenskej republiky.

              Podmienkou účasti bolo vytvoriť návrhy zákonov. Zo troch stoviek zaslaných návrhov organizátori z Právnickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave vybrali 32 a pozvali ich tvorcov do dvoch semifinálových kôl. Mladí ľudia z celého Slovenska tu dostali možnosť ukázať, ako by sa chopili právomoci riešiť zákonom tie problémy, ktorých riešenie je možné práve legislatívnou cestou.

              Cieľom semifinálových kôl, kde cirkevné gymnázium reprezentovali Peter Hnát, Natália Sikorová, Laura Feranecová, Katarína Bebková a Branislav Balušinský, bolo preveriť predovšetkým argumentačné zručnosti, cit pre právo a využívanie nástrojov ponúkaných modelovým rokovacím poriadkom zo strany súťažných tímov. Stredoškoláci boli hodnotení porotou podľa vystúpení v piatich simulovaných výboroch (ústavnoprávnom, školskom, finančnom, výbore pre verejnú správu a výbore pre životné prostredie) a podľa vystúpenia v pléne simulovaného parlamentu. Body navyše bolo možné získať vo vedomostnej súťaži s otázkami, ktoré sa týkali histórie a súčasnosti slovenského parlamentarizmu. Najprv sme boli rozdelení do rôznych odborov, kde sme pripomienkovali dva zákony a hlasovali o nich. Následne sme mali spoločné stretnutie v pléne, kde bolo predstavených sedem zákonov. Jeden člen z každej skupiny (poslaneckej strany – my sme boli poslanecká strana CGSM) vystúpil v rozprave a pripomienkoval zákon, ktorý mu bol vopred pridelený organizátormi,“ priblížil priebeh súťaže Peter Hnát.

              Porota v oboch kolách vybrala po osem tímov. Vo finále, ktoré prebehne na pôde Národnej rady Slovenskej republiky, sa na prelome marca a apríla stretne 16 päťčlenných tímov. A zastúpenie tu bude mať aj pätica stredoškolákov zo Starej Ľubovne. „V jednotlivých odboroch sme boli pozitívne hodnotení za argumentáciu a rečnícke schopnosti. Body sme získali aj za vystúpenie v pléne a následne za faktické poznámky k ostatným zákonom. Po výslednom zhodnotení sme postúpili do finále, ktoré sa bude konať v NR SR, čo pre nás určite bude zaujímavá skúsenosť,“ dodal Peter Hnát, ktorý tím gymnazistov zastupoval v rozprave.

        • 03mar
          • Svet okolo nás – Kuba
            • Svet okolo nás – Kuba

              V Kine Tatra sa študenti v rámci projektu Svet okolo nás bližšie oboznámili s Kubou. Autori tohto jedinečného konceptu túto krajinu predstavili prostredníctvom projekcie, ktorá vhodne kombinuje prvky výučby a zábavy. Výučbová úroveň dokumentu s podtitulom Dve tváre slobody je prispôsobená rámcovému vzdelávaciemu programu pre stredné školy. Tvorcovia všetky audiovizuálne materiály zahrnuté v projekcii  zozbierali počas svojho pobytu na Kube. Vďaka tomu mohli študentom sprostredkovať učivo zaujímavým spôsobom s mnohými neučebnicovými zaujímavosťami.

      • Prihlásenie

      • Kontakty

        • Cirkevné gymnázium sv. Mikuláša v Starej Ľubovni
        • Sekretariát: +421 522388411
        • Štúrova 3 064 01 Stará Ľubovňa Slovakia
        • 37945785
        • Mgr. Pavol Chmeliar
        • Riaditeľ: +421 522388412
        • Zástupkyňa: +421 522388406
        • Zborovňa: +421 522388413
        • Ekonomické: +421 522388400
        • Jedáleň: +421 522388402
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje
      • Zvonenie

            • Štvrtok 18. 4. 2024
      • Počet návštev: 840927